WarmBouwen is uitgevonden door Miel Karthaus en Martijn de Gier als antwoord op een veelvoorkomend probleem: de onmogelijkheid of onwenselijkheid van binnenisolatie. In hun architectenpraktijk (kbng) stonden zij vaak voor de keuze: laag comfort met hoge energierekening (maar behoud van architectuur en veilig) of binnenisolatie. En dan een hoger comfort, een lagere energierekening en op termijn hoge onderhoudskosten.
Zij vroegen zich af of de thermische massa van het gebouw niet ingezet kan worden. Om een hoog comfort aan een lage energierekening te paren. En zonder de bouwfysica van de schil te verstoren.
Zij vonden het antwoord in activering van de schil. Door anders om te gaan met warmte en koude kan deze constant op temperatuur worden gehouden. Wat zonder isolatie of WarmBouwen ook gebeurt, maar dan met dure fossiele energie. Energie waar je wel zuinig mee moet omgaan. Maar met de energie die WarmBouwen gebruikt, de overtollige warmte uit de zomer, vrijelijk opgeslagen in de bodem, hoeft dat niet. Daar moet je slim mee omgaan, zoals een zeiler slim omgaat met de wind om vooruit te komen.
Door gebruik te maken van bekende en beproefde technieken is er tegelijk veel zekerheid. Aan WarmBouwen is niets experimenteels. Opslag van Warmte en Koude in de bodem gebeurd al decennia. Vloer- en wandverwarming werden al door de romeinen gebruikt. Warmtepompen staan in elke woning: elke koelkast is een warmtepomp. Door deze technieken slim te combineren ontstond een nieuw concept voor verduurzaming: WarmBouwen.
Deze combinatie bleek nieuw en vernieuwend, en is gepatenteerd. Het patent is ondergebracht in de stichting WarmBouwen. De uitvinders zijn van mening dat WarmBouwen zo breed mogelijk toegepast moet worden, en voor iedere vastgoed-eigenaar, iedere architect, iedere bouwfysicus en iedere installatie-technicus bereikbaar moet zijn.
WarmBouwen is uitgevonden om bestaand vastgoed te behouden, in al haar kwaliteiten. Maar wel met een hedendaags comfort-niveau en een toekomstbestendig energieverbruik. Daarom is gebruik van WarmBouwen, en daarmee het patent, niet voorbehouden aan een enkeling, maar wordt de kennis gedeeld. Het patent wordt ingezet om de vastgoed-eigenaar en gebruiker zekerheid te bieden. Gebruik van WarmBouwen wordt alleen toegestaan in combinatie met het Keurmerk WarmBouwen.