Een lage energierekening, dat wil natuurlijk iedereen. Elk verstandig mens begrijpt dat we van fossiele energie afmoeten. Maar ten koste van wat? Ten koste van ons comfort, onze welvaart. Zelfs ten koste van ons welzijn?

Comfortabel

Ongeïsoleerde gevels zijn relatief koud, en stralen koude. Koudestraling zorgt voor een oncomfortabel gevoel. We zetten de verwarming maar een graadje hoger, in de hoop het eindelijk behaaglijk te maken. Een verwarming die de lucht warmer maakt, niet de muren.

WarmBouwen neemt die koudestraling van gevels weg, door deze een beetje warm te maken en te houden. Ze gaan zelfs een beetje warmte stralen.

Straling is uitermate effectief als het ons comfort betreft. De zon is in het voorjaar al in staat om mensen op een terras te laten zitten, op wintersport pakt iedereen rustig een terrasje, daar hoeft het geen 20ºC voor te zijn. Zolang de zonnestraling er maar is.

En WarmBouwen doet dat constant, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Daar heb je geen omkijken naar. Zo is er altijd een basistemperatuur die dicht bij ons comfort ligt. Slechts een klein beetje verwarming is dan voldoende, en dat is snel en gemakkelijk te regelen. Zoals de bewoner dat wil. Met een vloerverwarming, een radiator, een houtkachel of haard.

En WarmBouwen wordt door de installateur altijd gemonitord. Alleen dan kan deze immers de garanties bieden die bij het KeurMerk horen. Als er dan iets aan de hand is, dan weet hij dat eerder dan de bewoner. En heeft zijn maatregelen al genomen.

Goedkoop

Nee, WarmBouwen is niet goedkoop: het vraagt een investering. Alle gevels moeten worden aangepakt. Die moeten daarna opnieuw worden gestuct, behangen, geschilderd. Er moet een warmteopslag gerealiseerd worden, vaak in de bodem. Er moeten soms extra collectoren worden aangebracht. Soms een warmtepomp geïnstalleerd. En er moet worden berekend en gekeken of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Zoals voor ventilatie of dubbel glas, om het verbruik verder te drukken.

Dat doe je allemaal niet zomaar. Dat doe je alleen als het zin heeft. Zie ook kosten

Gezond

Als de muur aan de binnenzijde wordt geïsoleerd wordt de buitenzijde van de muur koud: er stroomt immers geen warmte meer van binnen in de muur. Op koude oppervlakten kan waterdamp condenseren, óók in muren of achter voorzetwanden.
WarmBouwen neemt dit gevaar van condensatie weg. In vaktermen heet het dat WarmBouwen de ‘koudebrug’ opheft. Een dampremmende- of luchtdichte folie is niet meer nodig. Natte muren zijn een voedingsbodem voor schimmels, rotting en allergenen. Warme muren zijn gezond. Zo neemt WarmBouwen een belangrijke oorzaak weg voor volksziekten als astma, allergiën en diverse huid- en longziekten.

De muren en de bewoners kunnen opgelucht adem halen.

Duurzaam

WarmBouwen zorgt ervoor dat de verwarming bijna niets meer hoeft te doen. Dat laatste beetje kan duurzaam en efficiënt worden opgewekt, en hoeft dus geen fossiele energie te kosten. Maar dat gaat over energie, en duurzaamheid is méér dan alleen energiezuinig.

Duurzaamheid gaat ook over houdbaarheid. Het voorkomen van vocht in muren is het voorkomen van onderhoud. Stucwerk scheurt niet meer, hout rot niet meer, staal gaat niet roesten. Schimmels krijgen geen kans. Zo blijft het pand ook gezonder, het vraagt minder onderhoud, minder vervanging.